Visste ni att... om biodling.

10 saker ni borde veta.

  1. En drottning kan leva upp till fem år: Drottningen är den längsta levande medlemmen i bikupan och kan lägga upp till 2 000 ägg per dag under högsäsongen.

  2. Bin kommunicerar genom dans: Bin använder en speciell dans som kallas "waggle dance" för att informera andra bin om riktningen och avståndet till nektarrika blommor.

  3. En biodlare kan ha tusentals bin i en kupa: En enda bikupa kan innehålla mellan 20 000 och 80 000 bin beroende på säsong och koloniens hälsa.

  4. Honungsbin är inte ursprungliga i Nordamerika: Honungsbin infördes till Nordamerika av europeiska nybyggare på 1600-talet för deras honung och pollineringstjänster.

  5. Propolis fungerar som bikupans kitt: Bin samlar in kåda från träd för att skapa propolis, ett hartsartat ämne som används för att täta sprickor och hål i bikupan samt för att skydda mot sjukdomar.

  6. Biodlare kan skörda olika typer av honung: Honungens smak och färg kan variera beroende på vilken typ av blommor bina har samlat nektar från, vilket gör varje skörd unik.

  7. Varje arbetares livslängd varierar beroende på säsong: På sommaren lever arbetarbina ungefär sex veckor, medan de som föds på hösten kan leva upp till sex månader för att överleva vintern.

  8. Bin är viktiga pollinatörer för jordbruket: Honungsbin pollinerar omkring 70 av de 100 växtarter som står för 90% av den globala livsmedelsförsörjningen.

  9. Biodling har varit en del av mänsklig kultur i tusentals år: Arkeologiska fynd visar att människor har praktiserat biodling i minst 9 000 år. De gamla egyptierna var några av de första att hålla bin och skörda honung.

  10. En bikupa kan producera mer än 45 kg honung på ett år: Med rätt skötsel och bra väderförhållanden kan en biodlare skörda en betydande mängd honung från en enda kupa under en säsong.

2024-07-21 19:33
Tillagd i varukorgen